۸ نوع ماده مخدر را بشناسید

آشنایی با انواع مواد مخدر

در این مطلب درباره تعریف انواع مواد مخدر شامل تریاک ، شیره ، شیره سوخته ، مورفین ، کراک ، هروئین ، نورجیزک و نحوه و علایم مصرف آنها صحبت خواهیم کرد.

تریاک

تریاک

        • تعریف:
          تریاک به شکل ماده قهوه ای تیره رنگ با بوی مخصوص است. که از تیغ زدن گرز خشخاش و لخته شدن شیره خشخاش نارس بدست می آید. تریاک حاوی چند ترکیب مخدری از جمله مورفین و کدئین است. مهمترین ماده مخدر موجود در تریاک مورفین است که اثرات تریاک نیز ناشی از تأثیر همین ماده بر روی سلولهای بدن است. معمولا قاچاقچیان مواد مخدر جهت سود بیشتر، تریاک را با مواد زائد زیادی مخلوط می کنند تا حجم و وزن آن اضافه شود! این قضیه درباره سایر مواد مخدر هم مصداق دارد.

شیره سوخته

        • تعریف:
          فرم دیگری از تریاک است که از جمع آوری باقیمانده تریاک که در نتیجه سوختن در حین کشیدن آن توسط وافور در محفظه سفالین وافور باقیمانده است، بدست می آید. مقدار مورفین و سایر آلکالوئیدها در این نوع تریاک بیشتر از خود تریاک است.

شیره

        • تعریف:
          شیره از حل کردن تریاک در آب و صاف کردن آن بدست می آید.

نحوه مصرف

      • تریاک به سه صورت کشیدنی( دود کردن)، خوردنی و تزریقی استفاده می شود. روش تزریق تریاک یک روش غیر معمول و پرخطر است. برای کشیدن آن از وسایلی مانند وافور، سیخ و سنجاق و وسیله ای دست ساز که به آن قُلقُلی می گویند استفاده می کنند. مقدار جذب مورفین در فرم تزریقی بیشتر از فرم خوردنی و در فرم خوردنی بیشتر از فرم کشیدنی است. در حین دودکردن بوی مخصوص به خود را دارد که معمولا جهت از بین بردن و مخفی کردن بوی آن، بعداز کشیدن تریاک اسفند دود می کنند.

هشت نوع ماده مخدر را بشناسید تریاک ، شیره ، مورفین ، کراک ، هروئین ، نورجیزک

مورفین

مورفین

      • تعریف:
        این ماده مخدر از تریاک استخراج میشود و یا مستقیما از ساقه خشخاش بدست می آید و به صورت پودری کریستالی به رنگ قهوه ای روشن و یا سفید می باشد. مورفین اولین ماده ای بود که در سال ۱۸۰۴ میلادی بصورت خالص از تریاک بدست آمد. مورفین به اشکال قرص، کپسول، پودر یا محلول عرضه می شود و از طریق خوراکی، کشیدن از راه مجاری تنفسی و تزریق زیر پوستی و داخل سیاهرگی مورد استفاده قرار می گیرد.

هروئین

هروئین

        • تعریف:
          هروئین در سال ۱۹۰۰ از مورفین ساخته شد. نام شیمیایی هروئین “دی استیل ـ مورفین” است و در ابتدا به عنوان دارویی برای درمان مؤثر اعتیاد به مورفین ارائه شد. اما بزودی متوجه شدند که قدرت آن پنج برابر مورفین است. هروئین بصورت پودر سفید رنگی است که با عمل تقطیر از مورفین استخراج می‌شود.

نحوه مصرف

      • هروئین به سه صورت کشیدنی (دود کردن بر روی فویل)، اسنیف (استفاده از طریق بینی) و تزریقی استفاده می شود. یکی از قویترین مواد مخدر موجود است که بازگشت از آن مخصوصا در فرم تزریقی بسیار مشکل است.

کراک(مخدر)

کراک

        • تعریف:
          بصورت کلوخ های سفید رنگی که تمایل به رنگ قهوه ای دارند به بازار عرضه می شود. ظاهر آن شباهت زیادی به تکه های کشک دارد. اطلاعات مستندی از نحوه تولید و ترکیبات آن وجود ندارد. در بررسی اطلاعات تیم پزشکی آینده در مشاوره های انجام شده از بیماران مختلف می توان به این جمع بندی رسید که: کراک از تقطیر هروئین و ترکیب آن با مواد شیمیایی خاص درست می شود. می توان گفت که در حال حاضر قوی ترین ماده مخدر در دنیاست بطوریکه یکبار مصرف آن معادل اعتیاد است!( برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقالات تیم پزشکی مراجعه نمایید)

نحوه مصرف

      • کراک به سه صورت کشیدنی(دود کردن)، تزریقی و اسنیف(از طریق بینی) استفاده می شود. برای دود کردن آن از دو عدد سنجاق و فندک و یک لوله معمولا کاغذی استفاده می کنند. شنیدن صدای فندک زدن های مکرر در دستشویی خانواده را مشکوک به مصرف این ماده می کند! در حین سوختن بو ندارد و به علت قدرت مخدری و سهولت استفاده، مصرف آن به شدت در حال گسترش است. با سرعت بیش از حد انتظار فرد را از پا در می آورد.

نورجیزک

نورجیزک

        • تعریف:

          نورجیزک بصورت مایعی نارنجی رنگ که در ویالهایی بدون آرم و نوشته عرضه می شود. از ترکیبات این ماده نیز مانند کراک اطلاعات مستندی در دسترس نیست. در بررسی تجربیات واطلاعات پزشکان آینده می توان به این جمع بندی رسید که: کورتن و یک مخدر مانند هروئین از ترکیبات اصلی نورجیزک است و امکان وجود مواد محرک در آن منتفی نیست.(برای اطلاعات بیشتر به قسمت مقالات تیم پزشکی مراجعه کنید)

نحوه مصرف

      • نورجیزک بصورت تزریقی مصرف می شود.

داروهای مخدر و شبه مخدر

داروهای مخدر و شبه مخدر

      • تعریف:
        گاها بیماران معتاد جهت درمان اعتیاد رو به مصرف داروهایی می آورند که بعد از مدتی به همان داروها اعتیاد پیدا می کنند. در چنین مواردی، ترک صورت نگرفته است و بیمار صرفا اعتیاد خود را با مواد دارویی جایگزین کرده است. ترک در صورتی اتفاق می افتد که بیمار به مدت حداقل دوازده ماه نه مواد مخدر استفاده کند نه از جایگزین های مواد مخدر استفاده نماید. متادون،تمجیزک(بوپره نورفین)، کدئین و ترکیبات آن ( استامینوفن کدئین، اکسپکتورنت کدئین،…)،ترامادول، بایومادول، دیفنوکسیلات(قرص اسهال)، کپسول های گیاهی که عطاریها جهت ترک می فروشند، قرصها و کپسول هایی که در ماهواره و اینترنت جهت ترک اعتیاد عرضه می شوند و گاها برگه گارانتی نیز همراه دارند، از این دست هستند. البته در مورد مصرف متادون یا بوپره نورفین تحت نظر پزشک اوضاع فرق می کند.

علائم مصرف مخدرها

علائم مصرف مخدرها

      • اعتیاد به مخدرها بصورت وابستگی بدنی و روانی ایجاد می شود و دو فاز اصلی دارد.

        ۱- نئشگی

        ۲- خماری

        بعد از مصرف مواد مخدر شخص خصوصیات مثبتی مانند: اعتماد بنفس بالا، خوشحالی، بگوبخند بودن، دوست داشتن دیگران، بیخیالی و خو ش اخلاقی دارد. و به قول معروف فرد نئشه است. بسته به شدت اعتیاد و نوع ماده مخدر مصرفی، بعداز چند ساعت با پایین آمدن سطح مواد مخدر در بدن، شخص دچار علائم ترک یا همان خماری می شود. علائم خماری به علائم خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود. این علائم از کسالت، بی حوصله گی، عصبانیت، خمیازه، آبریزش بینی و عطسه شروع می شود و در صورتیکه شخص مواد مخدر استفاده نکند یا به قول معروف خودش را نسازد علائم شدیدتری مانند: درد اسکلتی عضلانی، اسهال، استفراغ، افزایش ضربان قلب، بالا و پایین رفتن فشارخون، پرش عضلانی و بدتر از همه اضطراب مرگبار به آن اضافه می شود که برای بسیاری از معتادان غیر قابل تحمل است. در صورتیکه بیمار معتاد بتواند تمامی علائم را تحمل کند، بسته به خصوصیات فردی، نوع ماده مخدر و روش مصرف بعد از حداکثر هشت روز علائم فروکش کرده و فرد به حال طبیعی بر می گردد. لازم به ذکر است که این علائم در مصرف کراک بقدری شدید است که بسیاری از سم زدایی های با متادون در این نوع اعتیاد، با شکست روبرو می شود.

دکتر سعید کفراشی

بیشتر بدانیم

امتیازدهی به این مطلب

جمع امتیاز

با انتخاب ستاره های زیر می توانید از ۱ تا ۵ ستاره به این مطلب امتیاز بدهید. پیشاپیش از توجه شما سپاسگزاریم.

User Rating: ۳٫۴۲ ( ۱۷ votes)
ترک اعتیاد در منزل در سایت www.aayandeh.net

درباره‌ی دکتر سعید کفراشی

پزشک درمانگر اعتیاد و مسئول فنی مرکز درمان سوء مصرف مواد آینده

همچنین ببینید

ترک هرویین

چگونه مصرف هرویین را قطع کنیم و زندگی خود را تغییر دهیم؟

اگر به این فکر می کنید که چگونه مصرف هرویین خود را قطع کنید این …

۶ نظر

  1. سلام و خسته نباشید ممنون از سایت واقعا مفیدتون من دانشجوی پزشکی هستم چند تا سوال داشتم که اگر کمکم کنید ممنون میشم:اولین قدم در درمان و توانبخشی اعتیاد چیه مشاوره آموزش به خانواده یا چیز دیگه؟
    بعد از شروع ترک چند ساعت بعد علائم درد و غیره به وجود میاد؟
    اگه لطف کنید و جواب بدین واقعا ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + 16 =