ترامادول و اعتیاد به مواد مخدر

ترامادول چیست؟

ترامادول یک داروی ضد درد است. که با نام های مختلفی از جمله بایومادول در داروخانه ها عرضه می شود. از ترامادول برای تسکین درد های متوسط تا شدید استفاده می شود. با اینکه تاکنون مکانیسم اثر ترامادول دقیقا مشخص نشده است ولی این دارو مانند مورفین عمل می کند. ترامادول مانند مورفین در مغز به گیرنده های اپیوئیدی متصل شده، باعث ایجاد تسکین می گردد. تجربه نویسنده نشان می دهد که: بیمارانی که در مراکز بستری ترک اعتیاد جهت ترک ترامادول بستری می شوند علایم خماری یا ترک غیر قابل تحمل تری نسبت به سایر بیماران وابسته به مواد مخدر از خود نشان می دهند!

این دارو بصورت آمپول، قرص یا کپسول های ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرمی در بازار دارویی کشور وجود دارد و در داروخانه ها عرضه می شود. بالاترین دوز روزانه آن ۴۰۰ میلیگرم است. خوردنش با غذا یا بدون غذا تاثیری در میزان جذب آن ندارد.

ترامادول

تداخلات دارویی

داروهایی مانند کاربامازپین و کینیدین مانع از خنثی شدن ترامادول در بدن شده، غلظت آنرا در خون بالا می برند! استفاده همزمان ترا مادول با داروهای مهار کننده مونوآمینواکسیداز و مهارکننده انتخابی گیرنده های سروتونین مانند فلوکستین منجر به عوارض جانبی شدیدی از جمله تشنج می شود. این دارو در صورتیکه با الکل، داروهای بیهوشی، مواد مخدر، داروهای آرام بخش یا خواب آور استفاده شود خطر ایست تنفسی را به شدت افزایش می دهد.

سالم بودن آن برای زنان حامله یا در مرحله شیردهی هنوز ثابت نشده است.

عوارض جانبی آن عبارتند از:

تهوع، یبوست، سردرد، خواب آلودگی، خارش، اسهال، خشکی دهان، بثورات جلدی، اختلالات بینایی، سرگیجه واقعی، تشنج

درباره ترامادول بیشتر بدانیم

و اما ارتباط ترامادول با اعتیاد و سوء مصرف مواد….

این دارو از بدو ورودش به بازار دارویی کشور مورد توجه بیماران معتاد به مواد مخدر قرار گرفت! و آوازه آن تا جایی پیش رفته است که متاسفانه گروه ها و خواننده های رپی وجود دارند که نام ترامادول را برای خود انتخاب کرده اند!

تجربه نویسنده در زمینه مدیریت سایت های مشاوره درمان اعتیاد، نشان می دهد که:

نام ترامادول بعد از کراک دومین نامیست که کاربران اینترنت با جستجوی آن به چنین سایت هایی راه پیدا میکنند! و سئوالی که همیشه چنین کاربرانی مطرح می کنند اینست که:

 آیا ترامادول باعث اعتیاد به مواد مخدر می شود؟

 آیا ترامادول  داروی مناسبی برای ترک اعتیاد است؟

آیا ترامادول باعث ایجاد تشنج می شود؟

در پاسخ به این سئوالات باید بگوییم که:

با توجه به اینکه مکانیسم کنترل درد در ترامادول مشابه مورفین است! مصرف مداوم آن منجر به وابستگی فیزیکی و روانی مشابه اعتیاد به مواد مخدر می شود.

مصرف طولانی مدت ترامادول منجر به اعتیاد به آن شده! و درمانی کاملا مشابه با درمان سوء مصرف مواد مخدری چون تریاک، کراک و هروئین دارد!

 باز هم تجربه نویسنده نشان می دهد که:

بیمارانی که در مراکز بستری جهت ترک ترامادول بستری می شوند، علایم خماری یا ترک غیر قابل تحمل تری نسبت به سایر بیماران وابسته به مواد مخدر از خود نشان می دهند!

 از جمله علایم ترک ترامادول عبارتند از:

عصبانیت، تعریق، بی خوابی، تهوع، اسهال، لرزش اندام ها و توهمترک اعتیاد به ترامادول

معتادان به مواد مخدر در مواردی که امکان تهیه یا استفاده از مواد مخدر را ندارند از این دارو جهت جایگزین کردن مواد مخدر استفاده می کنند! عده ای نیز به غلط آنرا برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می دهند!

در حقیقت تعداد کسانیکه بواسطه مصرف این دارو وارد وادی اعتیاد شده اند کمتر از کسانی است که این دارو را  جهت جایگزینی مواد مورد استفاده قرار می دهند. اینها معمولا کسانی هستند که به خاطر درد، ترامادول را طولانی مدت مصرف کرده اند و از عواقب اعتیاد به آن غافل مانده اند!

پس اگر شخصی به کلینیک مراجعه کند و بگوید که اعتیادش را با ترامادول شروع کرده و در ابتدا از آن برای نئشه بازی و سرخوشی استفاده کرده است کمی غیر معمول می نماید! همچنانکه گفته شد افراد وابسته به ترامادول بیشتر مصرف کنندگان مواد مخدری هستند که جهت جلوگیری از علایم ناخوشایند ترک یا خماری از این دارو به عنوان جایگزین استفاده می کنند.

بر اساس مقالات معتبر پزشکی ترامادول در دوز ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم می تواند علایم ترک مواد مخدر را از بین ببرد.  تجویز آن به مقدار کمتر از این دوز فرقی با تجویز دارونما در کنترل علایم ترک ندارد!

شخصی که از این دارو جهت ترک اعتیاد استفاده می کند! وقتی دوز دارو را به کمتر از ۲۰۰ میلیگرم برساند علایم ترک مواد مخدر را از خود نشان خواهد داد  و دوباره به مصرف ترا مادول یا مواد مخدر رو می آورد حال چنین شخصی چگونه می تواند دوز دارو را به فرضا ۲٫۵ میلیگرم در روز کاهش دهد؟! در حالیکه این قضیه در مورد داروهای مناسب ترک اعتیاد مانند متادون صدق نمی کند.

پس می توان نتیجه گرفت ترامادول با فرم موجود در بازار داروی مناسبی برای ترک اعتیاد نیست!

بعلاوه اکثر قریب به اتفاق بیماران وابسته به مواد مخدر در کنار مصرف مواد مخدر از داروهای اعصاب، آرامبخش و خواب آور نیز استفاده می کنند و همچنانکه در قسمت تداخلات دارویی عنوان شد با مصرف همزمان ترامادول با این داروها خود را در خطر تشنج و ایست تنفسی قرار می دهند!

تشنج شایعترین عارضه ایست که بیماران ازترس آن جهت درمان وابستگی به ترامادول به مراکز درمان سوءمصرف مواد مراجعه میکنند!

علاوه بر تداخل دارویی منجر به تشنج، ترامادول با کاهش آستانه تشنج باعث ایجاد تشنج در کسانی می شود که به علت تشنج در حال درمان هستند یا اینکه درمان شده اند!

پس بخاطر داشته باشیم که ترامادول باید بر اساس نسخه و توصیه پزشک مورد استفاده قرار بگیرد! و مصرف خودسرانه آن عواقب غیر قابل جبرانی بدنبال خواهد داشت.

  دکتر سعید کفراشی

امتیاز دهی به اعتیاد به ترامادول

جمع امتیاز

با حرکت روی ستاره های زیر می توانید از یک تا ۵ ستاره به این مطلب امتیاز دهید. پیشاپیش از توجه شما سپاسگزاریم.

User Rating: ۴٫۳ ( ۹ votes)
ترک اعتیاد در منزل در سایت www.aayandeh.net

درباره‌ی دکتر سعید کفراشی

پزشک درمانگر اعتیاد و مسئول فنی مرکز درمان سوء مصرف مواد آینده

همچنین ببینید

بوپرنورفین

بوپرنورفین،سابوکسان و نظرات مختلف درمورد آ ن ها

بوپرنورفین،سابوکسان و نظرات مختلف در مورد آ ن ها نظرات مختلف در مورد بوپرنورفین،سابوکسان استفاده …

۲۴ نظر

  1. سلام
    میخوام تجربه خودمو بگم و امیدوارم به درد کسی بخوره
    ۱۰ سال پیش و توسط یه نارفیق حسود یه کپسول ترا خوردم و خوشم اومد ازش و چون اصلا چیزی در مورد اعتیاد به قرص و امثالش نشنیده بودم به فکرم نرسید که معتادش بشم و و منم مثل نارفیق شروع کردم به مصرف روزانه و به خودم اومدم دیدم دو سال از روش گذشته و خوشگلیم و شاگرد اولیه دانشگاه و هیکل و پول و ماشین و آبروم و خلاصه همه چیم رفته پی کارش. یه روز دیدم که دوز روزانم شده نزدیک ۲۰ تا قرص ولی لذتی نیس و برعکس تو آینه حالم از خودم بهم میخوره و خلاصه گفتم دیگه نمیخورم. خدا شاهده شبش جوری تب و لرز کردم که باخودم گفتم تا صبح زنده نمیمونم ولی موندم. چند روز بعدش شدیدا افسردگی داره و بهتره سرتون رو با آدمای مثبت دورتون گرم کنین. الان دانشجوی پزشکی ام و توصیه ام اینه که برای ترک ابتدا برین حجامت یا خون بدین چون اتوماتیک و چشمگیر دوزتون رو میاره پایین دوما خودتون رو به هرنحوی و توی جمع سرگرم کنین سوما برای مشکل خوابتون از قرص ملاتونین که همان هورمون ریتم شبانه روزی بدن هستش میتونین استفاده کنین و برای رفع سستی از قهوه یا کافیین و مکمل آمینو اسید هم میتونین استفاده کنین. این راهی که گفتم کاملا طبیعی و آسون هستش و به شکر خدا خیلی از بچه های دانشکده رو هم از شر این زهرماری آزاد کرده
    انگیزتون این باشه که شما هم مثل اون زمان توی تله افتادین ولی مثل همه حق دارین زندگی عادی بهمراه خانواده تون داشته باشین. عشق من که بخاطر اعتیادم رفت امیدوارم شما تا دیر نشده کاری بکنین

  2. از وقتی که تو شغلم ورشکسته شدم فقط تونستم به ترامادول پناه ببرم. انگار اون بود که بهم آرامش میداد . یه جورایی پوست کلفتم کرده بود تا دقیقا یک هفته پیش که دچار تشنج خیلی شدیدی شدم. قبلش ۱۰ تا ترا ۲۰۰ خورده بودم . و وقتی به هوش اومدم متوجه شدم که جوری تشنج کرده بودم که همه از ترس سکته کرده بودن. الان یک هفتست لب نزدم . تو این مدت تا اونجایی که میتونستم دوغ و مایعات خوردم. از نظر بدنی ، اصلا بدنم ضعیف نیست. قدم ۱۹۲ . وزنم ۱۰۰ کیلو. فقط میدونم زندگیم داشت رو به تباهیی میرفت. از روزی که کناز گزاشتمش ، به شدت احساسی شدم. و سر کوچکترین موضوعی واکنش احساسی نشون میدم. فقط ازتون خواهش میکنم برای هیچ علتی، از این افیون استفاده نکنید.
    امیدوارم همه ازش راحت بشن

  3. سلام منم از سال ۹۱شروع کردم به خوردن ترامادول .
    منم جوونی هستم ۲۱سالمه. ۶ساله ترامادول مصرف میکنم چندبار تشنج کردم.
    مصرف روزانه ام ۱۸۰۰میلی گرم برابر با ۹تا ۲۰۰است. خیلی ضعیف شدم عصبی شدم توهم میزنم باخودم حرف میزنم.
    دوستان اگه تازه شروع کردید بزاریدش کنار بخدا بیچارتون میکنه.
    ترامادول یه قرص کثیفی است که مصرفتون زود میره بالا و از اون ور ترک کردنش هم خیلی سخته. من ۷بار ترک کردم دوبار کمپ رفتم پنج بار هم دکتر ترک اعتیاد ولی بازهم بخاطر وسوسه زیاد شروع کردم.
    توروخدا مصرف نکنید

  4. سلام الان پنج ساله ترامادول مصرف میکنم.اوبل با دوز کم و به قولی تفننی بود اما الان روزانه ۴الی ۶تا قرص ۲۰۰مصرف میکنم.وقتی نمیندازم درد بدنمو میگیره.الانم کبدم داغون شده بدنم صورتم کلا جوش و زخم شده صبح نمیتونم از خواب پاشم.آیا روشی برای ترک بدون درد هست؟شغلم جوریه که نمیتونم غیبت بکنم حتی ۱روز و اینکه نمیخوام علائم ترک رو در من ببینند یا متوجه بشن که اعتیاد دارم.ممنون میشم از راهنماییتون

    • سلام دوست من ما یه روزه معتاد نشدیدم یه ماه پشت سرهم زدیم تا معتاد شدیم درسته پس یه روزهم نمیشه ترک کردزمان لازمه حداقل تا خماریت رفع شه کم کم۱۴روز لازمه من هم ازسال ۸۶دارم مصرف میکنم بیشتربخاطر موقعیت شغلیم نمی تونستم بزارم کنار همون یه سال اول دوبارتشنج کردم دیگه خبری نشد تارسید به روزی ۱۲تا قرص ۲۰۰من چندبار کمپ خوابیدم مجبوربودم یه هفته ای بیام بیرون مرخصی نداشتم ولی بعد چندوقت بخاطر حالت خماری بی خوابی دوباره میزدم هربارم میگفتم همین یدونه ولی دوباره شروع میشد ببین باید زودتر بداد خودت برسی حالا به هر روشی که شده من کارو به سلامتیم ترجیح دادم وتصمیم گرفتم برای بار اخر بزارم کنار ببین من الان چندماه گذاشتم کنار ولی باز کبدو معده ام اذیتم میکنه نزار به روز من بیفتی زودتر تمومش کن ازترامادول کثیفتر نداریم بخدا اونای که مواد میزنند وضع فیزیکی شون ازما بهتره باید خسته شده باشی تا تمومش کنی امیدورم که موفق پیروز باشی

  5. سلام دوستان…
    اگه واقعا میخواید ترا روترک کنید طبق دستور من جلو برید که واقعا کارساز و مفیده.
    اولا شروع کنید توی حداکثر دوهفته دوز مصرفتون رو (هرمقداری که هست) به روزی ۵۰ میلی گرم برسونید.(یه طوری روزانه دوزو کم کنید که بعد دو هفته به روزی ۵۰ تا برسه)
    بعد از اینکه دوزتون شد روزانه(یعنی هر۲۴ ساعت) ۵۰ میلی گرم شروع کنید روزی ۶ ساعت به فاصله مصرف تون اضافه کنید یعنی تویی که داری هر ۲۴ ساعت ۵۰ میل میخوری روز بعد بعد از ۳۰ ساعت بخور روز بعدش بعد از ۳۶ ساعت روز بعدش بعد از ۴۲ ساعت…. همینطور ادامه بده
    تا اینکه ۷۲ ساعت از اخرین زمان مصرفت گذشته باشه و دیگه مصرف تراتوقطع کن و نخور ابدا.
    به جاش میری از دارو خونه ۳ خشاب قرص کلونیدین میخری و صبح نصفی و شب نصفی به مدت یک ماه میخوری. بعد از یک ماه کلونیدیناتو قطع میکنی و دیگه خماری بی خماری و میشی همون ادم سابق.
    دوستان فقط توجه داشته باشید که کلونیدین علایم ترکو کم میکنه (نمیذاره خیلی خمار بشی) و یه مقداری هم فشار خون رو کم میکنه ک طبیعیه.
    خیر پیش… ب امید فردایی روشن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − 12 =